Esta setmana s’han représ les tasques en el jaciment arqueològic de les Hortes de Xaló. La intervenció tindrà una durada d’unes tres setmanes fins a l’1 de juliol. Esta campanya continuarà en els sectors que es van obrir l’any passat i aprofundirà en el coneixement del jaciment, sobretot pel que fa a l’àrea de transformació dels productes i també a l’àrea residencial. Bàsicament s’ampliaran els sondeigs de l’any passat, tots els quals van donar resultats positius pel que fa als vestigis arqueològics.
El jaciment de les Hortes compta amb dos grans sectors: un amb un forn terrisser, de grans dimensions i que estava destinat a fabricar materials de construcció i àmfores. També hi ha, en el mateix sector, una bassa de decantació per al tractament de les argil·les. I un altre sector, que correspon a una vila romana associada al propi taller. Ambdós amb una cronologia que va del segle I fins al III o IV després de la Nostra Era.
La direcció d’esta campanya està a càrrec de Daniel Mateo Corredor, Francisco Álvarez Tortosa i Ruben Vidal i Bertomeu. L’equip, format per universitaris i per voluntaris de Xaló i el voltant, superarà la desena de persones.
Els treballs pertanyen a la segona fase del PGI (Pla general d’investigació de l’articulació territorial romana a l’àrea meridional valenciana: poblament, agricultura i intercanvi). Este pla d’investigació es du a terme conjuntament entre el Museu arqueològic i etnològic de Xaló amb la Universitat d’Alacant, concretament l’Institut universitari d’arqueologia i patrimoni històric.
L’última setmana s’organitzarà una jornada de portes obertes per a que la gent interessada puga vore les restes abans de tapar els sondeigs.