Esta setmana ha tingut lloc la visita de tècnics de la Conselleria de Cultura, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Xaló al Molí de Giner aprofitant que s’està acabant la fase d’estudi patrimonial de l’edifici amb els treballs de l’excavació arqueològica.
La intervenció arqueològica se centra en dos classes de treballs: l’excavació d’un sector, en primer lloc, i després en el seguiment de totes les obres que es fan a l’edifici per a supervisar qualsevol resta que puga aparéixer i siga rellevant.
Els treballs de l’excavació han donat com a resultat l’aparició dels paraments orientals de la bassa d’època medieval i posterior. I també han aparegut altres materials que confirmen la datació medieval del molí (segle XIV). També s’han pogut documentar les modificacions que es van fer a l’edifici ja en l’època industrial, principalment el tancament de les canalitzacions hidràuliques perquè el molí va passar a funcionar amb fonts d’energia modernes en comptes d’aigua. I s’han recuperat elements propis del molí com ara moles, grues…
Una vegada estiga la rehabilitació acabada, l’edifici tindrà diferents espais destinats a la interpretació del patrimoni hidràulic local perquè un dels fets que li dona singularitat al Molí de Giner és que té tota la seqüència històrica, des del molí medieval fins al molí industrial, i eixa cronologia es pot vore el propi edifici.
El projecte de creació del nou Espai Cultural Molí de Giner té un pressupost de 750.000 euros. El nou complexe cultural acollirà, entre d’altres dependències, una biblioteca, un auditori exterior i una zona musealitzada en l’interior.
Al respecte, el regidor de Patrimoni de Xaló i diputat provincial, Gerard Fullana, ha declarat que “totes les institucions hem fet un balanç positiu dels treballs fets fins ara, el Molí del Giner té 700 anys d’antiguitat i serà un dels patrimonis hidràulics i culturals valencians restaurats més importants“.