El cinema, les arts escèniques i la robòtica arriben al CEIP Verge Pobra de Xaló. Els estudiants de primària aprendran a programar, dins del projecte d’innovació educativa “Programa la teua Obra”, un robot humanoide que serà el protagonista, al costat dels alumnes, del curtmetratge que ells mateixos realitzen i dirigisquen. El projecte, és una idea de El Caleidoscopio, start up de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i compta amb la col·laboració de la regidoria ‘Educació de l’Ajuntament de Xalò.
Es tracta, per tant, d’un projecte amb doble valor. Ensenya els alumnes a programar i treballar amb alta tecnologia, com és el cas d’un robot, i tracta de que a través d’eixa tecnologia adquerisquen una major consciència de l’entorn en el qual viuen ja que el curtmetratge que creen ha de tindre una fi social o mediambiental.
‘Programa la teua obra’, que busca la hibridació entre el món de la tecnologia, la cultura i les arts, ha començat al desembre amb la formació dels professors i tutors a l’hora de dur a terme la programació dels robots, així com el desenvolupament dels guions, vestuari i decorat.
Formació al professorat
Havent-se format el professorat, seran ells els que s’encarreguen d’ensenyar l’alumnat el desenvolupament de guions en la classe de llengua, plàstica i dibuix els decorats i vestuari, i en tecnología i informática la programació dels robots. Entre tots hauran de realitzar l’obra teatral de titelles o el curtmetratge. La proposta pretén anar més enllà i convertir-se en un projecte que cree sinergies entre estudiants. Per això, al maig la Universitat Miguel Hernández acollirà l’esdeveniment de “Programa la teua obra” on tots els centres participants presentaran els seus treballs i projeccions.
A més, el mateix dia, la Universitat acollirà també els esdeveniments de la Fira Aèria, la fi de la qual és la construccions de drons socials i MOMO, projecte que combina curtmetratges d’animació amb impressió 3D .
En este curs tots dos projectes compten amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Servei de formació de professorat de la Conselleria d’Educació, CEFIRE; i el de la Comunitat de Madrid, CTIF, i un total de 70 ajuntaments. En el projecte participen també més de 1.500 estudiants de Primària, ESO i Batxiller i 90 centres educatius de les províncies de València i Alacant i de la Comunitat de Madrid.