Spread the love

Col·lase del sistema hídric de la Vall del Pop que podria deixar sense aigua potable diversos mesos a l’any a Llíber, Alcalalí, Xaló, Parcent, Benissa i Benigembla. Esta és una de les conclusions que es desprenen de les dades de l’informe d’impacte hídric que ha elaborat l’Ajuntament de Xaló i que es va traslladar a la conselleria dAgricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició.

El PAI Medina de Llíber pretén executar-se amb una llicència d’impacte mediambiental que data de l’any 1990 i que va ser revisada l’any 2000, i que lògicament no preveu la situació hídrica actual. El PAI preveu construir 488 habitatges en el paratge natural de la Muntanya llarga que connecta amb la zona de les Planisses i la Serra de Bèrnia.

Segons el propi projecte penjat a la pàgina web de l’Ajuntament de Llíber, el macropai consumirà 568m3 d’aigua diaris, doblant el consum diari de Llíber i superant la capacitat d’extracció de tot el sistema hídric de la Vall del Pop. Només el PAI consumiria el 35% de la capacitat total d’extracció actual dels pous ubicats a Parcent. L’any 2022 Llíber va consumir un total de 216.660, això és, el nou PAI incrementaria el consum de Llíber per damunt del 100%. De fet, el consum d’aigua del PAI implicaria superar de llarg el consum anual inclús del municipi de Xaló.

L’augment de la demanda deixaria sense aigua potable la majoria de municipis de la Vall del Pop que en l’actualitat ja es troba per damunt dels cabdals previstos per la confederació hidrogràfica del Xúquer. Això és Llíber, Alcalalí, Xaló, Parcent, Benissa, Senija i Benigembla tindran greus problemes des del mes de maig a l’octubre per seguir subministrant aigua potable a la seua població si finalment el projecte segueix endavant.

Davant d’esta situació, l’Ajuntament de Xaló sol·licita un replantejament del projecte urgent i adverteix que estudia conjuntament amb altres municipis presentar accions judicials per frenar el que entén que és “una ferida de mort al benestar de la ciutadania de la Vall del Pop”.

A més, el consistori de Xaló adverteix que “l’impacte visual implicaria una davallada en la qualitat turística i en conseqüència una pèrdua de valor d’altres immobles i poder d’adquisitiu dels veïns i veïnes”. “El model turístic i residencial massificat implica una davallada de salaris i de benestar de la ciutadania”, han destacat en un comunicat.

L’ajuntament recorda, per últim, que el propi municipi de Xaló ha experimentat les conseqüència de les urbanitzacions encetades a finals del segle XX que impliquen alts costos de manteniment i un impacte visual negatiu.