L’Ajuntament de Xaló ha anunciat que preveu acabar les obres del Molí del Giner del segle XV el proper mes de juny. D’esta forma es completarà el projecte de restauració d’un dels monuments més emblemàtics de la vall i que data de finals del segle XIV. Les obres s’han allargat durant prop de tres anys a causa de les dificultats tècniques de recuperar un edifici que estava en runes. El regidor de Patrimoni de Xaló, Gerard Fullana, ha destacat que “l’ajuntament ha apostat per una rehabilitación el mes fideligna possible als seus origens fent-la compatible amb nous usos. Es tracta d’una de les obres de rehabilitació més importants quie s’han fet en els últims anys en tot l’àmbit valencià, estem molt orgullosos que Xaló puga ensenyar al món este llegat de 700 anys”.
El complex cultural acull, en una de les sales principals la nova biblioteca del municipi, que comptarà amb espais d’estudi i consulta, i diferents nivells on s’ubicaran les obres de consulta. L’espai de biblioteca comptarà amb finestrals amb vistes a la zona del riu Xaló i la Solana.
La biblioteca es complementa amb un espai multiusos superior que s’usarà per ampliar les zones d’estudi, per a dur a terme conferències i com a espai de reunions.
En l’exterior, mantenint l’espai de l’antiga bassa, s’ubica un auditori exterior amb doble possibilitats inferior i superior d’escenari i un espai interior per als artistas i que també pot ser usat com espai multiusos.
En la part inferior de l’edifici s’ha restaurat perdra a pedra l’emblemàtica sala de bévedes, de les més antigues de l’edifici. Aquest espai es reservarà com a sala museística i de visita. Es preveu en una futura fase rehabilitar les estructures de treball de l’antic molí i una maqueta informativa.
El Molí de Giner és un dels quatre molins fariners que hi ha repartits al llarg del riu Xaló al seu pas per aquest terme per aprofitar la força motriu de l’aigua com a energia per moldre el gra. Els molins hidràulics d’aquesta zona són coneguts com Molins de Cacau. Aquest element és una xicoteta cova subterrània que acollia el rodet, l’eina que havia de fer funcionar el mecanisme.
Aquest molí ja es coneix per la documentació a la fi del segle XIV i principis del segle XV i va anar adaptant-se als temps en l’època de la Il·lustració i la revolució industrial i evolucionant fins que cap als anys 70 va deixar de funcionar. És, per tant, un testimoni únic de la història de Xaló des d’època medieval.
Les obres han tingut un cost d’1.100.000 euros que han sigut finançats al 85% per la Diputació d’Alacant i el 15% per l’Ajuntament de Xaló.
Xaló preveu seguir habilitant espais i recuperant instrumental del molí. Al setembre es preveu una nova fase d’incorporació d’elements patrimonials i s’esta treballant en encetar una investigació sobre les galeries subterrànies de l’edifici.