La campanya d’enguany de l’estudi del jaciment romà de Les Hortes realitzada pel Museu arqueològic i etnològic de Xaló i la Universitat d’Alacant s’ha donat per finalitzada. En total han estat tres setmanes al llarg de les quals s’ha actuat en dos dels tres sondeigs que es van obrir en la fase 1. Els resultats han estat molt positius, segons ha explicat el director del museu, Ruben Vidal i Bertomeu, pel que fa a la detecció de restes arqueològiques, tant d’elements arquitectònics com de cultura material. El jaciment té una cronologia que va del segle I fins al III o IV després de la Nostra Era.
Així, s’ha pogut corroborar els indicis previs que es tenien sobre el torculari, és a dir, l’àrea de prensat, dins del sector productiu de la vila. Entre les troballes més destacades hi ha les restes de dos basses i també s’ha documentat un dolium quasi complet en què hi ha un fragment que té una inscripció numèrica. És probable que faça referència a la seua capacitat. Sobre el torculari, el que no s’ha pogut esbrinar és si feia les funcions de prensat d’almàssera per a oli o de cup per a vi o ambdós coses.
Pel que fa a la ubicació de la part urbana de la vila, malgrat no conéixer-la en exactitud, sí que s’han pogut documentar cultural material pertanyent a elements sumptuaris que donen pistes de la seua existència.
Esta actuació s’emmarca dins del pla d’actuació sobre el jaciment dut a terme per part de l’Ajuntament de Xaló i del Museu arqueològic i etnològic de Xaló amb el qual també enguany s’ha fet la neteja, consolidació i posada en valor del forn terrisser de les Hortes. És una classe de forn vinculat a la producció d’àmfores i de materials de construcció. Segons ha explicat el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana, “gràcies a esta instal·lació, el veïnat pot vore en el mateix carrer les restes localitzades”.
L’excavació que ara acaba ha sigut realitzada pel museu xaloner i l’equip arqueològic de la Universitat d’Alacant. I per a posar el punt i final ahir dijous va haver una visita guiada i jornada de portes obertes per a que la gent coneguera de primera mà el resultat dels treballs.